Kulturtips – Evigt Taube

Här kommer ett kulturtips för er som är intresserade! En mycket uppskattad musikteaterföreställning vid namn Evigt Taube.

 

Omdömen från personer som har tagit del utav föreställningen:

”Har just varit på en underbar musikteaterföreställning som heter ”Evigt Taube” och som framförs av skådespelaren Dan Nerenius och musikern Ole Moe.
Dan och Ole kombinerar teater och musik i en härlig samklang med fyndiga berättelser och musik. Lite kiv och rackartyg dem emellan gör föreställningen bara ännu mer underhållande. Kan varmt rekommendera andra att besöka en fin och kärleksfull föreställning. Se, lyssna och njut!”
Recenserat av en fastighetsskötare, som är förtroendevald i Fastighets. Camilla Claesson.

——-

Taube-afton på Skaftö

Sällan har väl Skaftö Folkets Hus varit så välfyllt som lördagen den 20 februari! ….
….Duon Dan Nerenius, skådespelare, och Ole Moe, musiker, har tillsammans skapat en fiktiv, mycket nöjsam dialog mellan Evert och Sven-Bertil Taube och kallat föreställningen ”Evigt Taube”. Det sjungs, gnabbas och skojas far och son emellan – så kan deras förhållande mycket väl ha sett ut.  …………
….Dan Nerenius spelade Taube med stor schwung, alla Everts små egenheter fanns med: självupptagenheten, utsvävningarna i gamla minnen, (den låtsade?) förvirringen…
…men också charmen. ”Evert” valde att göra entré deklamerande ”Kejsaren av Kina”. Ole Moe gestaltade Sven-Bertil Taube lite mer återhållsamt, det var ”pappa Evert” som skulle få lysa. Moes uppgift var att illustrera Everts liv med hans visor, och det gjorde han med bravur! Till eget gitarrackompanjemang framförde han de älskade sångerna, och ”pappa Evert” verkade ibland förvånad över att det var han själv som var upphovsman till denna skatt.  Att både Ole Moe och Dan Nerenius har en beundransvärd diktion var något den äldre delen av publiken särskilt uppskattade…..
…..Att Taube är 1900-talets Bellman är väl en allmän uppfattning. Detta underströks också genom den fyndiga dialogen mellan estradörerna som höll samman programmet…..

Text och foto: Agneta och Gunnar Josephson (Lysekilsposten)

———-

Evigt Taube

 

….. Det är musikern Ole Moe och skådespelaren Dan Nerenius som gestaltar dessa två musikaliska ikoner. Ole som Sven Bertil och Dan som Evert. På ett briljant sätt förmedlar dom med stor kärlek ett porträtt av dom båda på ett väldigt personligt plan. Publiken får verkligen en känsla av att det verkligen är Evert och Sven Bertil som är på scen. Med humor och berättarglädje lotsar Ole och Dan oss genom Everts fantastiska visor som vi alla känner igen. Men många kanske inte känner igen bakgrunden till visorna? För varje visa har en berättelse som Evert och Sven Bertil vill berätta för oss. Det kan handla om tex. kärlek, platsskildringar, skeppsvisor och en och annan protestsång. Denna kunskap får publiken till sig under kvällens gång.  Det gör att visorna växer i publikens medvetande och får en ännu större mening….

…Tillsammans med publiken som i allra högsta grad är delaktiga i föreställningen genomför dom en fantastisk historieskildring av Evert Taube.  Man känner verkligen att dom båda vill göra detta och att dom tar sig an uppgiften med stort allvar och seriositet. För även om skratten flödar i teatersalongen i Åfors blir det aldrig någon parodi på Evert Taube.

Det är en fantastisk känsla att här mitt ute i den småländska skogen får möjlighet att njuta av Everts fantastiska visor framförda av Ole Moe ibland i duett med Dan Nerenius. Teater och historia blir inte mer levande än så här.

Nicke Grozdanovski, Åfors Folkets Hus

Kommentera